Site Network: Αρχική | Πρόγραμμα | Ποιοι Είμαστε | Επικοινωνία

Τελευταία Νέα

...

Ιστορία του Κέντρου

Ιστορία του Κέντρου
Από το 1997 λειτουργούσε άτυπα στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα ασκητών που συνδεόταν με την φωτισμένη δραστηριότητα του Σεβάσμιου Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε, μέσω του κέντρου τρίχρονης απομόνωσης Κάρμα Ριγκ Ντρολ Λινγκ του Χολομώντα στη Χαλκιδική. Το 2001 άρχισε να λειτουργεί ένα πρώτο ανεπίσημο κέντρο, που η Α.Α. ο 17ος Γκυάλουα Καρμάπα ονόμασε ‘Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ’ (Νικηφόρο Λάβαρο του Ντάρμα). Μετά από λίγο το Κέντρο έμεινε άστεγο.

Στις 29 Αυγούστου 2005 έλαβε χώρα η επίσκεψη της Α.Α. του 17ου Γκυάλουα Καρμάπα στο Κέντρο Απομόνωσης στη Χαλκιδική και ο ίδιος έδωσε την ευλογία του στον Λάμα Τσέρινγκ Ουάντσουκ να επανιδρύσει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παλιός μαθητής του Γκέντυν Ρίνποτσε, ο ιταλικής καταγωγής Λάμα Τσέρινγκ, μετά από δυο παραδοσιακές τρίχρονες απομονώσεις, έχει λάβει το αξίωμα του Λάμα, μαζί με την πλήρη μετάδοση των σημαντικότερων διδασκαλιών και ασκήσεων της Γενεαλογίας των Κάρμα Κάγκιου. Κατοικεί πλέον μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και είναι ο υπεύθυνος Λάμα του Κάρμα Γκυάλτσεν Λινγκ.
Στην επανίδρυση του Κέντρου συνετέλεσε πολύ και η έμπνευση που έδωσε ο Λάμα Σόναμ, κατά την διάρκεια ενός δεκαπενθήμερου σεμιναρίου πάνω στην άσκηση του Μιλαρέπα (τα Χριστούγεννα του 2005), που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν βρεθεί ο νέος χώρος, ο οποίος τελικά αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ο πρώτος αλλόθρησκος ευκτήριος οίκος στη Θεσσαλονίκη, το Μάρτιο του 2006.
Από τότε η λειτουργία του Κέντρου υποστηρίχθηκε από μια πλατιά ομάδα ασκητών δασκάλων, ιδιαίτερα από τους Λάμα του μοναστηριού του Λε Μποστ, με τη καθοδήγηση του υπεύθυνου για τις τρίχρονες απομονώσεις Λάμα Λούντρουπ.


Το κέντρο απομόνωσης
Το Κάρμα Ρίγκντρολ Λινγκ είναι ένα κέντρο απομόνωσης στον Χολομώντα Χαλκιδικής που έχει αποτελέσει τον πυρήνα της διάδοσης του Βουδισμού στη Βόρεια Ελλάδα και έχει ιδιαίτερο σύνδεσμο με το Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 με τις προσφορές και τη προσωπική εργασία της ελληνικής βουδιστικής κοινότητας για να λειτουργήσει σαν κέντρο τρίχρονης απομόνωσης. Η τρίχρονη απομόνωση είναι ένας παραδοσιακός τρόπος μετάδοσης των διδασκαλιών που διαφυλάττονται από τις διάφορες Βουδιστικές σχολές του Θιβέτ. Οι ασκητές δέχονται αυτές τις διδασκαλίες, τις βάζουν σε εφαρμογή και, αποκτώντας μία απευθείας εμπειρία και κατανόηση, γίνονται με την σειρά τους φορείς του Ντάρμα. Το 1995 ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του Σεβάσμιου Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε η πρώτη ελληνική απομόνωση, παρά τις πολλές εξωτερικές και εσωτερικές δυσκολίες. Σε προχωρημένα γεράματα, ο Ρίνποτσε αδυνατούσε ο ίδιος προσωπικά να βρίσκεται στην Ελλάδα και γι’ αυτό έστειλε τον ελληνικής καταγωγής Λάμα Κόντσοκ Λουίτζι, που είχε εκπαιδευθεί στη Γερμανία και στη Γαλλία στη διάρκεια δυο τρίχρονων απομονώσεων, να καθοδηγήσει τους Έλληνες ασκητές (8 άνδρες και 7 γυναίκες). Δυστυχώς, λόγω εξωτερικών και εσωτερικών εμποδίων, μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μόνο το πρόγραμμα των πρώτων δυο ετών. Ακολούθησαν οκτώ χρόνια υπολειτουργίας μέχρι που, το καλοκαίρι του 2005, η επίσκεψη της Α.Α. του 17ου Γκυάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεϊ Τάγιε Ντόρτζε, άνοιξε το δρόμο της αναβίωσής του.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (2008) με την επιστροφή τριών Ελλήνων Ντρούπλα (ασκητές που έχουν πραγματώσει μία ή περισσότερες τρίχρονες απομονώσεις και προετοιμάζονται για να γίνουν Λάμα) οι οποίοι, μετά από μακρόχρονη άσκηση στην Γαλλία επανεγκαταστάθηκαν, μαζί με άλλους ασκητές, στο Κάρμα Ρίγκντρολ Λινγκ.

Το κέντρο είναι πλέον ανοικτό όλο το χρόνο στους ασκητές όλων των βουδιστικών παραδόσεων που θέλουν να πραγματοποιήσουν μικρές ή μεγάλες απομονώσεις, κάτω από την επίβλεψη των Λάμα ή Ντρούπλα που διαμένουν εκεί και στους επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τις παραδοσιακές βουδιστικές διδασκαλίες και ασκήσεις σ’ ένα πανέμορφο, ασκητικό περιβάλλον. Το κέντρο, που νομικά ανήκει στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ‘Κάρμα Ριγκντρολ Λινγκ’, λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τον Λάμα Τζίγκμε Ρίνποτσε, ευρωπαϊκό εκπρόσωπο του 17ου Γκυάλουα Καρμάπα, και τους Λάμα του μοναστηριού του Λε Μποστ της Γαλλίας. Οργανώνονται εκεί τακτικά σεμινάρια και μικρές ομαδικές απομονώσεις με Λάμα από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

0 Comments:

Post a Comment